Kaffepaussi

Kaffepaussi

Kaffepaussi blogissa vietetään hyvin ansaittua kahvitaukoa uusien ajatusten, ajankohtaisten asioiden ja asiakaskokemusten merkeissä.


Joulukuun Kaffepaussi

Joulukuun Kaffepaussi hoivakodeille pidetään 10.12. kello 13.

Lue lisää »

Hyvää Omaishoitajien viikkoa!

Meillä Ilopisteessä ikääntyneet omaishoitoperheet ovat tärkeä asiakasryhmä ja meillä on ollut etuoikeus kehittää omaishoitoon sopivia palveluita lähes vuoden ajan Pääkaupunkiseudun omaishoitajayhdistys POLLIn kanssa.

Lue lisää »

Toimintakykyä budjettiin!

Järjestämme lokakuussa virtuaalisia Kaffepausseja, joiden aiheena on toimintakykyä budjettiin.

Lue lisää »

Elämyspalvelusta iloa ja toimintakykyä omaishoitoon

Suomessa arvioidaan olevan 1,5 miljoonaa yli 65-vuotiasta vuoteen 2030 mennessä. Omaishoidon tarve tulee kasvamaan väestörakenteen muuttuessa. Sen taloudellinen merkitys yhteiskunnalle on vuosittain lähes kolme miljardia euroa. Digitaalisista palveluista povataan helpotusta ikääntyneiden arkeen.

Lue lisää »

Toimintakyky budjetoidaan kunnissa nyt

Kunnissa riittää kiirettä terveysturvallisten vaalien järjestämiseksi ja budjettiraamia laaditaan ilman, että näkyvyys ensi vuoteen olisi erityisen hyvä. Koronakuorman keskellä vaivaa myös epävarmuus soteuudistuksen seuraavista askeleista: mitä tehtäviä hoidetaan kunnassa, mitä mahdollisessa sotemaakunnassa. Yksi on kuitenkin varmaa, väestö ikääntyy kovaa vauhtia ja jotta kuntalaisten elämänlaatu ja kunnan budjetti pysyvät kunnossa, toimintakyvystä on pidettävä huolta.

Lue lisää »

Iloa jokaiseen päivään omaishoitoperheille

Ikääntyneet omaishoitoperheet ovat joutuneet ahtaalle koronarajoitusten aikana. Intervallihoitoa tai kotiin tulevaa apua on vaikeampi ottaa vastaan, kun koronariski on rokotteistakin huolimatta olemassa. Omaishoidossa kovilla ovat niin hoidettavan kuin hoitajankin toimintakyky.

Lue lisää »

Osaamispisteessä puhutaan seksuaalisuudesta ikääntyessä

Seksuaalisuus kulkee matkassamme koko elämän, mutta muuttaa muotoaan eri ikäkausina.

Lue lisää »

Viikko-ohjelman avulla liikunnasta päivittäinen rutiini

Ilopisteessä on tarjolla viikottain vaihtuva viikko-ohjelma, jonka laatii ikääntyneiden liikuntasuositusten pohjalta terveystieteiden maisteri Laura Teittinen.

Lue lisää »

Pienet perheyritykset yhdessä suurella sydämellä

Lue, kuinka sattuman saattelemana Ilopisteen ja Etäpalvelu Helmen yrittäjät tutustuivat toisiinsa.

Lue lisää »

Hyvää äitienpäivää!

Äitienpäivää juhlistamme Ilopisteessä kevätkonsertilla.

Lue lisää »

Auta meitä liikuttamaan ikäihmisiä

Yritystuet puhuttavat nyt paljon. Meidän yrityksemme ei ole koronatukia hakenut, eikä meille ole koskaan myönnetty yritystukia, vaan Ilopiste on rakennettu yrittäjien työllä, pienellä lainalla ja asiakastuloilla.

Lue lisää »

Ilopiste yhteistyöhön Etäpalvelu Helmen kanssa

Ilopiste ja Etäpalvelu Helmi Oy ovat allekirjoittaneen yhteistyösopimuksen. Etäpalvelu Helmi toimittaa etäpalveluita ja kuvapuheluteknologiaa ikääntyneille.

Lue lisää »

Toimintakyky rapisee nopeasti

Koronan johdosta liikkumista, hararstustoimintaa ja keikenlaista asiointia on jouduttu rajoittamaan. Säännöt koskevat erityisesti yli 70-vuotiaita.

Lue lisää »

Elämyksiä nyt myös kotona asuville senioreille

Olemme avanneet elämyspalvelun nyt myös kotona asuville senioreille.

Lue lisää »

Ikääntyneen toimintakyvystä huolehdittava myös poikkeustilanteessa

Tilanne Suomessa koronaviruksen osalta on muuttunut kuluneella viikolla nopeasti. Erityisesti ikäihmiset ja kroonisista sairauksista kärsivät kuuluvat viruksen osalta riskiryhmiin. Monet hoitokodit ja terveyskeskusten vuodeosastot ovat jo päättäneet rajoittaa vierailuita, päivätoimintaa on jouduttu lakkauttamaan ja kotihoidossakin noudatetaan erityisiä turvallisuusvaatimuksia.

Lue lisää »

Tekemistä tarjolla

Elämyspalvelu laajenee jälleen!

Lue lisää »

Muutosturvaa

Syyskuussa pohdimme Kaffepaussissa, että uusi teknologia ja digitalisaation hyödyntäminen edellyttävät muutososaamista. Mitä kaikkea muutososaaminen sitten pitää sisällään?

Lue lisää »

Onko ikä este kulttuurikokemuksille

Kulttuurin eri muodoissa on todettu lisäävän kokonaisvaltaisesti hyvinvointia iästä riippumatta. Kun ikää tulee, liikkuminen erilaisiin kulttuurielämyksiin monesti hankaloituu, näön heikentyessä lukeminen vähenee ja kulttuurikokemukset uhkaavat jäädä vähiin tai jopa väliin.

Lue lisää »

Omaishoidossa kaikki hyvin?

Suomessa on 350 000 omaishoitajaa. Omaishoito on yhteiskunnalle varsin toivottava ja kustannustehokas toimintamalli. Hoitajalle se on usein yhtä aikaa rakas, mutta raskas. Etenkin ikääntyneiden omaishoidossa hoitosuhde päättyy valitettavan usein molempien ikääntyneiden siirtymiseen tehostettuun palveluasumiseen. Omaishoitajan työ on ollut niin raskasta, ettei hoitaja ole voinut pitää huolta omasta hyvinvoinnistaan.

Lue lisää »

Maistuisiko kuppi kahvia

Voisiko liikunta olla jokapäiväistä arkea ikääntyneelle niin kotihoidossa, vuodeosastolla kuin tehostetussa palveluasumisessakin?

Lue lisää »

Uusi teknologia edellyttää muutososaamista

Sosiaali- ja terveyspalveluissa puhutaan paljon teknologian tuomista mahdollisuuksista, mutta samalla nähdään useita uhkia. Korvaavatko robotit ihmisen ja koneet kontaktin toisiin?

Lue lisää »

Iloi.fi on pian Ilopiste

Keskiviikkona 18.9. ILOI.fi nimi vaihtuu Ilopisteeksi.

Lue lisää »

Kesä on taltioitu

Paljon uusia kulttuuri- ja luontoelämyksiä luvassa.

Lue lisää »

Toimintakyky keskipisteeksi

Kevään aikana on puhuttu paljon ikääntyneiden hyvästä hoidosta erityisesti ympärivuorokautisessa hoidossa. Vähemmälle huomiolle keskustelussa ovat jääneet suuri enemmistö yli 75-vuotiaista, jotka asuvat kotona. Kotona asumiseen vaikuttaa ensisijaisesti toimintakyky.

Lue lisää »

5-vuotissyntymäpäivät

Iloissa juhlitaan tänään 5-vuotissyntymäpäivää.

Lue lisää »

Helin taukojumpat nyt Iloissa

Kaarinalainen H-elinvoimaa -yrityksen personal trainer Heli Väinölä ohjaa jatkossa taukojumppaa Iloissa.

Lue lisää »

"Käyttökelpoinen ja monipuolinen"

Aina on mukava saada palautetta asiakkailta ja erityisesti se lämmittää, kun palaute on positiivista.

Lue lisää »

Iloista Ystävänpäivää!

Torstaina 14.2. on Ystävänpäivä. Meillä Iloissa sitä juhlistetaan muun muassa laulamalla.

Lue lisää »

Lukuvinkkejä

Alkuvuonna moni tekee lupauksia uusista harrastuksista tai kokemuksista. Yksi lupaus voi olla lukeminen tai kirjojen kuuntelu.

Lue lisää »

Joulukalenteri aukeaa taas

Tämän joulun joulukalenteri avautuu Iloissa taas 1.12.

Lue lisää »

Säännöllinen liikunta on parasta lääkettä

Meillä Iloissa uskotaan vahvasti säännöllisen liikunnan voimaan. UKK:n suositukset yli 65-vuotiaille sisältävät 2,5 tuntia liikettä viikossa.

Lue lisää »

Nautitaan myös kulttuurista

Säännöllinen liikunta on ikääntyneen toiminkyvylle tunnetusti kaiken a ja o. Jotta jaksaa ylipäätään liikkua, myös henkinen hyvinvointi on tärkeää.

Lue lisää »

Ilotabletti helpottaa työpäivää ja ilahduttaa ikääntynyttä

Näppärä Ilotabletti on suunniteltu helpottamaan hoivatyön arkea ja lisäämään monipuolisesti elämyksiä jokaiseen päivään.

Lue lisää »

Jooga sopii kaikille

Vaikka jooga on yhä useamman harrastus, edelleen törmää ennakkoluuloihin, joissa joogaa pidetään vain nuorien notkeiden naisten lajina.

Lue lisää »

Nettitaitoja senioreille

Yle haastaa jokaista meistä opettamaan nettitaitoja senioreille. 

Monet palvelut edellyttävät nykyään netin käyttöä. Jos ikääntynyt ei ole tarvinnut työssään juurikaan verkkoa, sen käytön opettelu voi tuntua hankalalta. Netistä kuitenkin löytyy välttämättömien palveluiden lisäksi monenlaista hyödyllistä terveyteen ja sosiaalisiin suhteisiin liittyen tai ihan vaan viihteeksi. 

Lisää haasteesta löytyy Ylen sivuilta. Nyt kannattaa osallistua haasteeseen ja opastaa edes yksi tuttu seniori netin saloihin!

Pyöräretkelle alkukesän kukkaloistoon

Luontoretkiin lisäsimme uuden elämyksen, Pyöräretken alkukesän kukkaloistoon ja retken lopuksi päästään vielä uimarannallekin.

Nyt nautitaan kesän tunnelmasta pyörällä, tuolilla, ulkona tai sisällä - iloista alkukesää!


Parempia elämyksiä elämyslaitteiden kera

Iloissa meillä on nyt saatavilla myös elämyslaitteita säännöllista liikuntaa, virkistystä ja elämyksiä tukemaan. Erityisesti ikääntyneille, hoivapalveluihin suunniteltu käyttöliittymä takaa helpon pääsyn niin Iloin elämyspalveluun kuin verkon muihin palveluihin, esimerkiksi Areenaan tai nettilehtiin. 

Elämyslaite voi korvata television yhteisissä tiloissa tai se soveltuu mainiosti erilaisiin palvelupisteisiin. Etusivulla on oma näkymä esimerkiksi viikko-ohjelman tai ruokalistan julkaisuun. 

Laitetta löytyy kolmea eri kokoa, S32", M44" ja L55". Laite voidaan kiinnittää joko seinään tai jalustalle. Jalusta on saatavilla tarpeiden mukaisella korkeudella. 

Lisätietoja saat meiltä soittamalla numeroon 050 3066 129. Kevätkirmaus

Moni meistä on kokenut ainakin lapsuuden mummolassa tai ihan kotona lehmien riemun, kun ne pitkän talven jälkeen lasketaan ensimmäisen kerran laitumelle. 

Laitumelle laskua pääsee nyt ihailemaan meillä Iloissa, kun pääsimme kuvaamaan 60 lehmeän kirmausta toukokuun auringon paistaessa Somerolla, Nikkasen tilalla.  Iloista alkanutta kevättä!

Nyt luvassa myös taidenäyttelyitä!

Auran Galleria ja Iloi.fi -elämyspalvelu aloittavat yhteistyön virtuaalisten taidenäyttelyiden muodossa. 

Keskiviikkona 9.5. julkaistaan ensimmäinen näyttely, jonka taiteilijana on Kati Immonen ja näyttelyn nimi Leikkimetsä. Luvassa on värien iloista leikkiä luonnossa Katin maalaamien akvarellitöiden muodossa. 

Lue lisää Auran Galleriasta ja taiteilija Kati Immosesta


Kuntokutsuyrittäjäksi

Oletko fysioterapeutti, liikunta-alan yrittäjä tai muuten erityisesti ikääntyneiden hyvinvoinnista ja liikunnasta kiinnostunut yrittäjä?

Haemme ILOI.fi -elämyspalveluumme Kuntokutsuyrittäjiä. Asiakkaitamme ovat ikääntyneet (noin 65+), omaishoitajat tai ikääntyneiden läheiset, jotka haluavat hankkia säännöllistä hyvinvointia läheiselleen. 

Jos tällainen teema ja työ kiinnostaisivat, laita viestiä meille osoitteeseen myynti@kuntotimpurit.fi.  Kerro viestissäsi jotain itsestäsi ja siitä, miksi tämä voisi kiinnostaa sinua. Kerromme sitten lisää Kuntokutsuista ja yhteistyömahdollisuuksista.


Musiikki innostaa

Iloi.fi -palvelussa haluamme kehittää yhdessä asiakkaidemme kanssa parhaita käytäntöjä, kätevimpiä tapoja järjestää monipuolista virkistystä, elämyksiä ja kuntoutusta ikääntyneille. Tämän työn tueksi olemme toteuttaneet Virkistys 2017 -kyselytutkimuksen.

Saimme runsaasti vastauksia eri puolelta Suomea. Valtaosa vastaajistamme toimii sairaanhoitajina tai lähihoitajina hoivakodeissa. Hoivayksiköiden koot vaihtelevat alle 20 asukkaan yksiköistä yli 60 asukkaan yksikköihin ja ne ovat sekä julkisia että yksityisiä.

Kiinnostavimmaksi sisällöksi virkistystoiminnassa nousi musiikki. Alla virkistystoiminnan TOP 3 tutkimuksemme perusteella : 

1 Musiikki ja yhteislaulu

2 Ulkoilu

3 Pelit ja visailut

Tutkimustuloksista kerromme lisää Kaffepaussi -blogissamme jatkossakin. Lisäksi kehitämme jatkuvasti uutta sisältöä palveluumme tutkimustulosten pohjalta sekä jaamme parhaita käytäntöjä palvelumme Ideoita -osiossa.

Mitä on asahi?

Asahi tai "Asahi Health" on Suomessa kehitetty terveysliikunta, joka on saanut vaikutteita itämaisista lajeista esimerkiksi joogasta. Asahia pystyy harjoittamaan kuka tahansa, huolimatta iästä tai fyysisestä kunnosta ja se soveltuukin erinomaisen hyvin ikääntyneiden liikunnaksi.

Asahi perustuu länsimaiseen lääketieteeseen ja sen ovat kehittäneet neljä liikunta-alan asiantuntijaa: Timo Klemola, Ilpo Jalamo, Keijo Mikkonen sekä Yrjö Mähönen. 

Nyt asahia pääsee kokeilemaan myös meillä Iloissa tuolilla tehden, Minna Kuusiston ohjaamana. 


Tunnistatko alkukesän kasvit?

Peleihin on lisätty kevätkesän kasvien tunnistamis- ja tietovisailu. Tulppaani vai narsissi, kirsikkapuu, angervo ja ratamo? Musiikin siivittämänä on mukava uppoutua alkukesän kukkaloistoon ihan vaan katsellen tai myös tietovisaillen. 


Liikunnalla voimaa vuosiin

Mihin kaikkeen liikunta vaikuttaa ikääntyneillä? Valtion liikuntaneuvoston julkaisun mukaan liikunta:

  • Hidastaa lihasvoiman vähenemistä 
  • Ylläpitää tasapainoa, liikkuvuutta, notkeutta ja nivelten hyvinvointia 
  • Parantaa hengitys- ja verenkiertoelimistön kuntoa 
  • Vahvistaa luustoa
  • Parantaa unen laatua
  • Tuottaa mielen hyvinvointia

Lue lisää julkaisusta

Laskettelemaan

Oletko kaivannut vauhdin hurmaa, mutta laskettelut ovat jääneet väliin? 

Lisäsimme Nojatuolimatkoihin lasketteluelämyksen Ylläksen huipulta. 


Liikkumattomuuden kustannukset kasvussa

Tommi Vasankarin ja Päivi Kolun toimittama raportti liikkumattomuuden kustannuksista julkaistiin kuluvalla viikolla valtioneuvoston tilaamana. 

Liikkumattomuuden haitat ovat sekä kensanterveydellisiä että kansantaloudellisia. Työikäisten liian runsas istuminen päivittäin lisää kroonisten sairauksien riskiä, sairaspoissaoloja ja näiden myötä kustannuksia niin työnantajille, terveydenhuoltoon kuin henkilöille itselleen.  Liikkumattomuuden seuraukset ovat vakavia myös ikääntyneiden ryhmässä. Liikkumattomuus aiheuttaa lihaskunnon ja tasapainon heikkenemistä. Näiden huonontuessa kaatumisriskit, leikkaustarpeet ja hoivan tarve lisääntyvät. Elämänlaatua ei tutkimuksessa edes ole erikseen laskettu, mutta myös sen vaikutukset ovat välillisesti merkittävät. 

Me Iloissa olemme puhuneet ikääntyneiden päivittäisen liikunnan puolesta jo vuosia. Edes siirtyminen ympärivuorokautisen hoidon piiriin ei saisi tarkoittaa liikkumisen loppumista. Erityisesti huomiota pitää kiinnittää kotona asuviin ikääntyneisiin ja heidän mahdollisuuksiinsa liikkua.

Tämän vuoksi laajennamme tänä keväänä palveluamme myös kuluttajille, jotta esimerkiksi omaishoitajat tai laheiset voisivat kannustaa ikääntynyttä säännölliseen liikuntaan säästä ja muista olosuhteista riippumatta. 

Lue raportti kokonaisuudessaan tästä

Avainsanat: Tutkimus, Liikunta, Kustannukset

Sivusto uudistuu

Iloi.fi -elämyspalvelua uudistetaan tämän kevään aikana.

Lue lisää »